![](/media/lib/254/n-ozzie-f9dda772c72fbd31d875013c8e192122.jpeg)
Większość psów wybierze pochwałę, nie jedzenie
17 sierpnia 2016, 10:44Mając wybór, psy często wolą pochwałę właścicieli od jedzenia.
![](/media/lib/253/n-chusteczki-c2de172ca319d7de46bf5d9f765c1b4e.jpg)
Alergie wpływają na powstawanie nowych neuronów
9 sierpnia 2016, 10:19Sezonowe alergie mogą zmieniać mózg.
Tani sposób na paliwo z atmosferycznego CO2?
29 lipca 2016, 12:15Naukowcy z University of Illinois w Chicago opracowali urządzenie, które może okazać się przełomem na polu produkcji energii i ochrony środowiska. Zamienia ono atmosferyczny dwutlenek węgla w paliwo. W ten sposób rozwiązuje dwa problemy jednocześnie
![](/media/lib/252/n-plytka-nazebna-w-2-grupach-szczuro-c33f04f3469b0df5ed674361def2dbef.jpg)
Zapobieganie próchnicy za pomocą nanocząstek
27 lipca 2016, 11:42Badacze z Uniwersytetu Pensylwanii wykorzystali nanocząstki do rozbijania płytki nazębnej i zapobiegania próchnicy.
![](/media/lib/187/n-wirus-grypy-829c440ab906bae87a81a4ea313056ce.jpg)
Szczepionka wziewna zapewnia długotrwałą ochronę przed szczepami pandemicznymi
22 lipca 2016, 10:51Donosowe szczepionki przeciw grypie mogą zapewniać długotrwałą ochronę przed pandemicznymi szczepami wirusa grypy.
![](/media/lib/207/n-1189499174_433591-210d140dddf1519b3c26298f5bae191d.jpeg)
Oko rejestruje pojedynczy foton
20 lipca 2016, 11:35Na University of Illinois at Urbana-Champaign udało się odpowiedzieć na postawione przed 70 laty pytanie o granice czułości ludzkiego wzroku. Okazało się, że jesteśmy w stanie wykryć pojedynczy foton
![](/media/lib/117/n-tzrustka-a5ac0a9f794219913106ccc5a23f8a8c.jpg)
Przeciwciała, które chronią przed cukrzycą typu 1.
18 lipca 2016, 12:07Ludzie z autoimmunologicznym zespołem niedoczynności wielogruczołowej typu 1. (zespołem APECED) wytwarzają przeciwciała, które korelują ze zmniejszoną częstością występowania cukrzycy typu 1.
![](/media/lib/181/n-slodzik-1fd001c41c498ec75866e50de0ce617d.jpg)
Słodziki prowadzą do rekalibracji mózgu
13 lipca 2016, 13:31Badania na ludziach i zwierzętach sugerowały, że sztuczne słodziki zwiększają głód i sprawiają, że je się więcej. Nowe studium przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Sydney oraz Instytutu Badań Medycznych Garvana wykazało, czemu się tak dzieje.
![](/media/lib/250/n-groszek-fa5040ac6423b84fb8ee9b4bac7886a2.jpg)
Ryzykant groszek
1 lipca 2016, 10:39Groszki przejawiają zdolność do hazardu (wrażliwość na ryzyko). To pierwsze rośliny, u których ją odkryto.
![](/media/lib/93/n-neurony-10635367e6df98f82261c5ab9cfede67.jpg)
Toksyna zapobiega tworzeniu neurotoksycznych agregatów
28 czerwca 2016, 06:12Specjaliści z Instytutu Badań Fizycznych i Chemicznych (RIKEN) z Wakō w pobliżu Tokio odkryli, że akroleina, toksyna powstająca w komórkach w czasie stresu oksydacyjnego, może odgrywać ważną rolę w zapobieganiu procesowi fibrylacji, czyli nieprawidłowemu odkładaniu się białek, związanemu m.in. z chorobą Alzheimera (ChA).